Вашингтон пропонує надати десятки мільярдів євро в борг під заставу майбутніх прибутків від заморожених активів Росії.

США пропонують надати десятки мільярдів євро для допомоги Україні в борг під заставу майбутніх прибутків від 260 мільярдів євро державних активів РФ, що були заморожені західними країнами. Про це повідомляє Financial Times.

Група семи (G7) розділилася в думках з приводу того, що робити з російськими активами, замороженими Заходом від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У Вашингтоні підтримали ідею конфіскації активів у повному обсязі та передачі їх Україні.

Проте в Європі вважають, що це може порушити міжнародне право та дестабілізувати фінансові ринки. Країни ЄС пропонують віддати Києву тільки прибутки від цих активів. При цьому питання їхнього використання актуалізувалося після блокування додаткової допомоги Україні з боку США Конгресом.

Заступник радника з національної безпеки США з питань міжнародної економіки Даліп Сінгх зазначив, що пропозиція Вашингтона передбачає "поточну вартість майбутнього процентного потоку від іммобілізованих активів, або через облігації, або через позику". 

Він нагадав, що європейці вже продемонстрували готовність перераховувати Києву відсотки з резервів на піврічній основі, однак існують способи "збільшити вартість цих потоків доходів з часом". Наприклад, можна "перераховувати 10-річні прибутки або 30-річні прибутки".

"Нинішня вартість цих прибутків становить дуже велику суму", - пояснив чиновник.