Зброя, яку розробляє РФ, відома серед військових космічних експертів як ядерна ЕМІ (електромагнітна перешкода).

Росія намагається розробити ядерну космічну зброю, яка завдяки енергетичній хвилі при вибуху буде здатна вивести з ладу величезну кількість комерційних і урядових супутників. Про це повідомляє CNN з посиланням на співрозмовників у секторі безпеки США.

Зазначається, що зброя, яку розробляє РФ, відома серед військових космічних експертів як ядерна ЕМІ (електромагнітна перешкода). Вона створює імпульс електромагнітної енергії і потік високозаряджених частинок, які навіть в умовах космосу здатні вивести з ладу супутники, що обертаються навколо Землі.

Як повідомляється, США роками відстежували зусилля Росії з розробки протисупутникової зброї, зокрема й ЕМІ. Але нещодавно американська розвідка дізналась, що Росія досягла прогресу в розробці ядерного електромагнітного імпульсу.

Один зі співрозмовників телеканалу пояснив, що концепція цієї зброї виникла ще наприкінці Холодної війни.За його словами, для США небезпека полягає в тому, що в космосі утвориться сукупність виведених із ладу супутників, яке "стане небезпечним для будь-яких нових супутників, які можуть спробувати запустити для заміни або ремонту існуючих супутників".

Зброя потенційно може знищити цілі групи малих супутників, наприклад Starlink компанії SpaceX, які використовує Україна у війні з Росією. Розвідка США оцінює, що теоретичне застосування такої зброї для РФ буде крайнім заходом, бо зачепить і її супутники також.