Республіканці наполягають на вилученні прямої бюджетної підтримки України, залишивши лише військову та гуманітарну.

Американські сенатори у п’ятницю, 9 лютого, проголосували за початок дебатів щодо законопроєкту, який передбачає виділення близько $95 мільярдів на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та інші потреби. При цьому республіканці домагаються вилучити з документу 4 мільярди доларів прямої бюджетної підтримки Києву, повідомляє The Hill.

Відповідну ініціативу підтримали 64 законодавці, 19 висловилися проти. 17 сенаторів участі в голосуванні не брали. Для ухвалення рішення була необхідна підтримка щонайменше 60 сенаторів.

Таким чином, процес розгляду й ухвалення законопроєкту в Сенаті перейшов у наступну фазу, коли законодавці можуть пропонувати поправки та проводити дебати навколо них.

Очікується, що сенатори працюватимуть над законопроєктом упродовж вихідних.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл (Кентуккі) закликав своїх колег просувати законопроєкт, нагадавши колегам, що вони несуть "обов’язок" "забезпечувати спільну оборону та озброїти наступного головнокомандувача інструментами для використання американської сили".

Він зауважив, що республіканці в Сенаті змінили запит президента Байдена на фінансування, зазначивши, що законодавство вимагатиме від адміністрації визначити конкретні цілі, вимоги та показники допомоги Україні.

Він також зазначив, що пакет Сенату передбачає на оборонні потреби США на 9 мільярдів доларів більше, ніж просив Байден, і відкидає 4 мільярди доларів від того, що Білий дім хотів надати Києву в якості прямої бюджетної підтримки.

Тим часом нардеп Ярослав Железняк, який у своєму Telgram-каналі робить огляд "епопеї" з підтримкою допомоги у Конгресі, пояснює, що початок дебатів означає просто фактичне продовження паузи.

За його даними, у республіканців близько 11 правок, але вони досі не можуть між собою їх погодити.

Для України ж, за словами нардепа, дуже важливо, щоб серед правок не було зменшення допомоги.