Проєкти покликані забезпечити "захист національних інтересів" і свідчити "про збереження культурної ідентичності, традицій і суверенітету".

Популярні в РФ серіали Слово пацана, Холоп тощо знімали як контент до перевиборів російського президента володимира путіна. Про це повідмоляє російське видання Медуза з посиланням на внутрішні документи адміністрації президента РФ.

Зазначається, що ще навесні 2023 року в Кремлі відбулася нарада, присвячена прийдешньому переобранню путіна, до якого тоді залишався рівно рік. На ній співробітникам адміністрації, федеральним чиновникам і політтехнологам демонстрували багатосторінкову презентацію під назвою Творчий контент до виборів.

Її представив голова управління громадських проєктів адміністрації путіна Сергій Новіков, у чиєму відомстві зараз ухвалюють головні рішення щодо державної культурної політики РФ.

Презентація була підготовлена Новіковим у співавторстві з головою Інституту розвитку інтернету Олексієм Гореславським. Під час війни ІРІ став розподільником колосальних коштів, які витрачають на виробництво фільмів, серіалів та іншої культурної продукції, багато з яких мають пропагандистський характер.

Згідно з текстом, загалом під вибори 2024 року АП та ІРІ підготували кілька десятків "творчих проєктів".

Підлеглі Новікова взяли на себе їхнє просування за допомогою блогерів і ЗМІ, а відомство Гореславського - цифрову і зовнішню рекламу, а також маркетинг загалом. Залучили до роботи й АНО Діалог, ще одну пропагандистську структуру, яка має відділення по всій Росії і з 24 лютого 2022 року займається поширенням фейків про Україну. У презентації зазначено, що діалогівцям доручили "поширення контенту в регіонах".

У документі перераховані назви фільмів і серіалів, які планують "поширювати" і "просувати" у зв'язку з виборами президента Росії. Серед них як проєкти "за тематикою СВО" (тобто про війну проти України), так і дуже популярні мейнстримні фільми та серіали, які дуже складно запідозрити в просуванні продержавного порядку денного.

Також у документі вказані комедія Холоп 2, драма про фігурне катання Лід 3, мюзикл Бременські музиканти, фільм-казка За щучим велінням, серіал Слово пацана.

За оцінкою авторів презентації, ці та інші проєкти покликані забезпечити "захист національних інтересів" і свідчити "про збереження культурної ідентичності, традицій і суверенітету".