Парламент Словацької Республіки ухвалив резолюцію, якою визнав росію країною-спонсором тероризму, а російський режим терористичним. Про це УНН пише з посиланням на видання Aktuality.

Депутати Словаччини в четвер ухвалили резолюцію, якою засуджують широкомасштабні напади росії на Україну. Резолюція називає російський режим терористичним, а росію – державою-спонсором тероризму.

Депутати також засудили прямі і непрямі погрози росії застосувати ядерну зброю.

У резолюції наголошується на невизнанні проведення та результатів “референдумів” у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, з наголосом, що ці території залишаються частиною України.

Окрім цього, Парламент висловив підтримку зусиллям щодо створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів, скоєних військовослужбовцями та керівництвом рф.

Документом також передбачається засудження гібридної війни, яку росія веде і на території Словаччини. Резолюція закликає правоохоронні органи, розвідувальні служби та інші відповідні структури не недооцінювати загрозу, а вжити необхідних заходів з метою підтримки безпеки і демократії в Словаччині.

"За" проголосували 78 депутатів – більшість фракції OĽaNO та вся фракція SaS. Деякі члени фракції "Ми - сім'я" утрималися. 12 депутатів були проти, семеро не голосували і загалом 23 утрималися.

У січні повідомлялося, що Київ винесе на обговорення у 2023 році проєкт резолюції Генасамблеї ООН про створення спеціального трибуналу проти росії.

Згодом стало відомо, що Генеральна асамблея ООН напередодні першої річниці вторгнення росії планує ухвалити резолюцію про суверенітет та цілісність України.