Законодавці блокують процес виділення допомоги Україні, вимагаючи посилення безпеки південного кордону США, де спостерігається масштабна мігрантська криза.

Пакет щодо нацбезпеки США, де йдеться про допомогу Україні та безпеку кордонів, ймовірно, розділять на два окремих документи. Про це у середу, 31 січня, заявив Спікер Палати представників США Майк Джонсон, пише The Hill.

"На такий крок у Штатах можуть піти через занепокоєння щодо реформ у прикордонній політиці", - вказує газета.

Водночас, джерело видання зазначило, що кінцеве рішення залежатиме від тексту документу щодо кордону, який невдовзі зʼявиться за підсумками переговорів у Сенаті.

"Ці заяви прозвучали на тлі того, як Джонсон та інші представники Республіканської партії дали зрозуміти, що угода Сенату, яка поєднує допомогу Україні зі змінами в міграційній та прикордонній політиці, буде "мертвою після надходження"", - звертає увагу The Hill. 

Одне з основних положень угоди, яке, за чутками, викликало спротив Республіканської Республіки, стосується повноважень виконавчої гілки влади щодо зупинки міграції, якщо кількість незаконних перетинів перевищує 5000 на день. Вони вважають, що цей поріг занадто високий. 

"Примітно, що поки республіканці в Палаті представників все більше виступають проти збільшення допомоги Україні, союзники в Європі висловили впевненість, що Джонсон і більшість у Конгресі підтримують продовження підтримки", - додає видання.