Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відклав рішення щодо допуску російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі та заявив, що повернеться до цього питання пізніше. Про це йдеться в офіційній заяві МОК, передає УНН.

"Участь спортсменів з російським або білоруським паспортом на Олімпіаді в Парижі 2024 року не розглядалася ні на консультаціях, ні на сьогоднішніх обговореннях. МОК прямо залишає за собою право прийняти рішення про їхню участь у відповідний час, навіть якщо вони будуть вважатися такими, що пройшли кваліфікацію відповідно до кваліфікаційних критеріїв, встановлених їхніми відповідними міжнародними федераціями", - йдеться в заяві.

МОК наголосив, що засуджує повномасштабне вторгнення росії в Україну та підкреслив, що продовжить дію санкцій щодо заборони демонстрації прапора, гімну чи іншої державної символіки на будь-яких міжнародних спортивних заходах; проведення міжнародних змагань в росії та білорусі; акредитації чи запрошення урядових, чи державних службовців рф та рб на змагання.

Виконавчий комітет МОК також надав міжнародним федераціям та організаторам міжнародних спортивних змагань наступні рекомендації:

  1. Спортсмени з російським або білоруським паспортом повинні брати участь тільки як індивідуальні нейтральні спортсмени;
  2. Команди спортсменів з російським або білоруським паспортом не розглядаються;
  3. Спортсмени, які активно підтримують війну, не можуть змагатися. Допоміжний персонал, який активно підтримує війну, не може бути залучений;
  4. Спортсмени, які за контрактом є російськими чи білоруськими військовими, чи працюють у органах нацбезпеки, не можуть брати участь у змаганнях. Члени допоміжного персоналу, які працюють за контрактом російськими чи білоруськими військовими, чи в органах національної безпеки, не можуть бути залучені;
  5. Будь-який такий індивідуальний нейтральний спортсмен, як і всі інші спортсмени-учасники, повинен відповідати всім антидопінговим вимогам, що застосовуються до них, і особливо вимогам, викладеним в антидопінгових правилах МФ.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський розкритикував керівника МОК Томаса Баха за "спроби витягти у світовий спорт представників держави-терориста" і наголосив, що "будь-який нейтральний прапор російських спортсменів заплямований кров'ю".

Сполучені Штати разом із понад 30 іншими країнами, включно з Канадою і більшою частиною Європи, підтримали заборону російським і білоруським спортсменам на участь у міжнародних змаганнях.

Водночас президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах закликав уряди держав не втручатися в рішення комітету.

Олімпійський чемпіон і народний депутат Жан Беленюк у коментарі УНН зазначив, що заява президента МОК Томаса Баха про можливість допуску російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор свідчить про те, що найімовірніше представники держави-агресора та його дружньої країни братимуть участь в Олімпіаді.