Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що український контрнаступ "далекий від провалу", попри те, що відбувається "повільніше" ніж очікувалося. Україна має "значну кількість" бойової потужності, яка ще не залучена, сказав він на брифінгу після засідання Контактної групи з питань оборони України, передає УНН.

"Це (контрнаступальні дії, ред.) почалося близько п’яти чи шести тижнів тому, і різні військові ігри, які проводилися наперед, передбачали певні рівні прогресу, і це сповільнилося. Чому? Бо є різниця між війною на папері та реальною війною. Це реальні люди в реальних машинах, які по-справжньому розмінують реальні мінні поля, і вони справді гинуть", - наголосив Міллі.

Він підкреслив, що у таких випадках підрозділи мають тенденцію сповільнюватися, щоб "вижити та пройти через ці мінні поля". Водночас генерал запевнив, що Україна ще має "значну кількість бойової потужності, яка ще не задіяна" для контрнаступу.

"Я не буду говорити, що буде далі, тому що це буде рішення України щодо того, куди і коли вони направлятимуть свій резерв тощо. Зараз вони зберігають свою боєздатність і повільно, свідомо, стабільно пропрацьовують шлях через усі ці мінні поля. Це важкий бій, це дуже важкий бій", - резюмував Міллі.

Підсумовуючи, генерал зазначив: "На мою думку, це далеко не провал. Я думаю, що ще занадто рано робити такий висновок. Попереду ще багато боротьби. І я залишаюся при тому, що ми казали раніше. Це буде довго, це буде важко, це буде криваво".

Нагадаємо

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний 6 липня провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, під час якої доповів про оперативну обстановку на фронті.

"Ситуація розвивається згідно з планом, ініціатива - у наших руках", - зауважив головнокомандувач.