Китай закликає до якнайшвидшого відновлення експорту зерна та добрив із росії та України, заявив заступник постійного представника Китаю при Організації Об'єднаних Націй (ООН) Ген Шуан у п'ятницю на засіданні Ради безпеки ООН, пише УНН з посиланням на CGTN.

"Чорноморська зернова ініціатива та меморандум про взаєморозуміння щодо експорту продуктів харчування та добрив з російської федерації мають велике значення для захисту світових поставок продовольства та стабілізації світового ринку продовольства та мають здійснюватися збалансованим, комплексним та ефективним чином, а законні інтереси зацікавлених сторін мають бути враховані", сказав Ген Шуан.

Китай сподівається, що "зацікавлені сторони працюватимуть разом з відповідними агентствами ООН, зміцнюватимуть діалог і консультації, дотримуватимуться принципу взаємної вигоди, шукатимуть збалансоване рішення щодо законних інтересів усіх сторін і у найкоротші терміни відновлять експорт зерна та добрив з росії та України в світлі загальної ситуації щодо забезпечення міжнародної продовольчої безпеки, зокрема необхідності пом’якшити продовольчу кризу в країнах, що розвиваються", додав він.

Ситуація на місцях в Україні продовжує загострюватися, і важливі об'єкти цивільної інфраструктури зазнають нападів, зазначив Ген.

Після того, як 17 липня москва призупинила свою участь у зерновій угоді, вона атакувала українські експортні об'єкти продовольства, що викликало стурбованість щодо глобальної продовольчої безпеки.

Китай закликає зацікавлені сторони "зберігати спокій і виявляти стриманість, суворо дотримуватись міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільне населення та цивільну інфраструктуру та докласти всіх зусиль для стримування розширення конфлікту та запобігання виникненню гуманітарної кризи у ширшому масштабі", додав він.