Повітряні та військово-морські сили КНР діяли відповідно до законів про захист територіальних вод і "витіснили" есмінець США, стверджують у Пекіні.

Американський есмінець USS Hopper нібито увійшов до "територіальних вод" Китаю без відповідного дозволу. Про це напередодні повідомило Міноборони КНР.

"Есмінець із керованими ракетами USS Hopper в суботу незаконно вторгся в територіальні води Китаю біля островів Сіша, не маючи дозволу китайського уряду", – заявив речник Південного оперативного командування Народно-визвольної армії Китаю полковник Тянь Цзюньлі.

За його словами, для відстеження дій американського корабля, моніторингу та попередження було направлено повітряні та військово-морські сили оперативного командування, які діяли відповідно до законів про захист територіальних вод і "витіснили" есмінець США.

Тянь розкритикував дії США, назвав їх "серйозним порушенням суверенітету й безпеки" Китаю і свідченням того, що Америка прагне встановити "одноосібний контроль за навігацією у Південно-Китайському морі та "провокують мілітаризацію" регіону.

У свою чергу Сьомий флот ВМС США заявив, що ракетний есмінець USS Hopper діяв відповідно до міжнародного права у районі Парасельських островів у Південно-Китайському морі, після чого залишив зону "надмірних домагань" та продовжив операції.

"Під час операції було підтримано права, свободи та законні види використання моря шляхом подолання обмежень на мирний прохід, введених КНР, Тайванем та В'єтнамом", – йдеться у повідомленні.


Парасельські острови – спірний архіпелаг у Південно-Китайському морі. Фактично острови контролює Китай, але на них також претендують В'єтнам та Тайвань.

Пекін висуває претензії на контроль над майже всією акваторією Південно-Китайського моря та ігнорує рішення Міжнародного трибуналу в Гаазі від 2016 року про відсутність підстав для його претензій на права над спірними островами в цьому морі.

Вашингтон та його союзники регулярно направляють у спірні води бойові кораблі для демонстрації свободи судноплавства. Щоразу це викликає протести з боку Пекіна.