Через зривання строків виробництва в Євросоюзі, Прага закликає купити майже половину з обіцяного мільйона снарядів поза межами блоку.

Чехія пропонує Євросоюзу закупити боєприпаси для України поза межами Європи після того, як стало відомо, що ЄС зможе вчасно надати лише половину від обіцяного одного мільйона снарядів. Про це повідомило видання Politico з посиланням на джерела.

Близько року тому ЄС пообіцяв поставити мільйон снарядів до березня 2024 року. Однак нещодавно в ЄС заявили, що до березня Україна отримає 524 000 снарядів, а до кінця року - лише 1,1 мільйона.

"Розчарована таким дефіцитом Прага підштовхує країни ЄС до фінансування закупівлі, за її оцінками, 450 000 артилерійських снарядів, доступних за межами блоку", - цитує Politico свої джерела.

Коли на початку 2023 року ЄС планував військову допомогу, Франція - лідер оборонної промисловості блоку - наполягала на тому, щоб субсидії були зосереджені лише на місцевому виробництві, а не виводилися за кордон.

Ініціатива Чехії підвищує ймовірність того, що Європа все ж звернеться до збройових компаній Південної Кореї, Туреччини та Південної Африки. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель особливо відзначив, що Південна Корея - великий виробник зброї - може бути використана для отримання додаткових снарядів.

Один дипломат повідомив Politico, що цифра в 450 000 снарядів була озвучена під час неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС у Брюсселі в середу. Наступного дня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав своїм колегам, що снаряди можуть бути отримані з-за меж ЄС, щоб допомогти блоку виконати свою обіцянку.