В Ізраїлі планують евакуацію палестинського цивільного населення з міста Рафах, де планують провести військову операцію.

Понад мільйон цивільних осіб, які скупчилися в місті Рафах на півдні Сектора Гази, зможуть евакуюватися до того, як ізраїльські військові почнуть там діяти. Про це у п’ятницю, 9 лютого, заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, передає The Times of Israel.

Таку заяву Нетаньяху зробив на тлі докору США про те, що Ізраїль не провів передопераційного планування, необхідного для того, щоб гарантувати, що цивільне населення буде подалі від небезпеки, і що невиконання цього загрожує "катастрофою".

У заяві офісу Нетаньяху йдеться, що він доручив ЦАХАЛу та оборонному відомству представити кабінету плани як щодо евакуації палестинського цивільного населення з південної частини Сектора Гази, так і розформування батальйонів ХАМАС в районі Рафаха: "Неможливо досягти військової мети ліквідації ХАМАС і залишити чотири батальйони ХАМАС в Рафаху".

За словами влади Ізраїлю, зрозуміло, що масштабна операція в Рафаху вимагає евакуації цивільного населення із зони бойових дій.

За оцінками, понад 1,3 мільйона палестинців знайшли притулок у районі Рафаха після того, як Армія оборони Ізраїлю опублікувала попередження про евакуацію з півночі Сектора Гази та інших районів під час наземного наступу проти ХАМАС. Не маючи можливості залишити крихітну палестинську територію, багато з них живуть у тимчасових наметових містечках або переповнених притулках ООН.