На тлі зростаючої загрози зі сторони Китаю, Білий дім звернеться до Конгресу з питанням про прискорення поставок зброї Тайваню в рамках додаткового бюджетного запиту для України. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на людей, які ознайомлені з цим планом, пише УНН.

За словами двох співрозмовників видання, Адміністративно-бюджетне управління включить фінансування для Тайваню в додатковий запит як частину зусиль прискорити постачання зброї. Зазначається, що якщо Конгрес ухвалить цей запит, Тайвань вперше отримає зброю через систему, що фінансується платниками податків США, відому як "іноземне військове фінансування". Очікується, що Білий дім подасть запит цього місяця.

Рішення включити фінансування Тайваню в додатковий бюджет і використовувати КПК для постачання зброї підкреслює зростаючу гостроту допомоги острову, зазначає видання. Критики поточної стратегії Тайбею закликали Вашингтон швидше постачати зброю, оскільки Китай посилює військову активність навколо країни.

"Це був би монументальний крок, який сигналізує про те, наскільки далеко зараз готовий піти уряд США, щоб прискорити стримування через Тайванську протоку. Протягом десятиліть ми тільки вирішували продавати військову техніку Тайваню, але зараз... ми бачимо, що розгортаються як інструменти скорочення повноважень, так і іноземне військове фінансування, так само як вони були успішними в Україні", - сказав керуючий директор вашингтонської консалтингової компанії Beacon Global Strategies Ерік Сейерс.

За даними Американо-Тайванської ділової ради, протайванської лобістської групи, Тайбей все ще очікує поставки зброї на суму 23 мільярди доларів, до якої зокрема входять гарпунні ракети та безпілотники. Деякі продажі були оголошені понад п'ять років тому. Повідомляється, що американські військові командири часто висловлювали розчарування повільною передачею зброї Тайваню для посилення його безпеки.

У Білому домі відмовилися коментувати або розкривати подробиці про те, скільки грошей вимагатимуть для Тайваню.
Останнє голосування в Конгресі щодо додаткового бюджету, який буде зосереджений переважно на новій військовій допомозі Україні, стане першим випробуванням підтримки Києва в поточному Конгресі, пише FT.