росія і далі намагається обходити санкції, дістаючи іноземні комплектуючі до крилатих ракет.

Крім того, для ракетних ударів по Україні використовуються ракети Х-101 виробництва 2023 року. Про це під час брифінгу розповів представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Микола Данилюк, передає УНН. 

«Запаси крилатих ракет зменшуються, тому що вони використовують ракети виробництва 1 кварталу 2023 року. Саме 10 лютого було нанесено удар ракетами, що датовані 2023 роком. На прикладі ракети, що була знайдена в селі Малютянка Київської області, чітко видно модернізовану оптико-електронну систему наведення крилатої ракети. Ця модифікація зʼявилася наприкінці минулої осені. Це свідчить про те, що в той період часу рф вже зіштовхнулася з проблемою точності наведення і ударними темпами почала нарощувати спроможності по точному наведенню своїх ракет», – повідомив Данилюк.

Крім того, змін зазнала і електронно-обчислювальна машина ракети Х-101. Це прямий доказ залежності російського ВПК від іноземних компонентів. Однак, попри санкції, країна-агресор продовжує знаходити для виробництва, їй вдається заміняти частину мікросхем та чіпів на складові інших виробників.

«Інше ноу-хау російського ВПК, яке було виявлено в крилатих ракетах Х-101 – блок постановки пасивних перешкод Л-504. Він являє собою блок, споряджений піропатронами, які вистрелюють смужки фольги або металізованого паперу під час польоту. При вистрелі вони створюють хмару, яка ускладнює наведення засобів протиповітряної оборони на ракету. За їх задумом це дасть змогу крилатим ракетам здійснювати прорив нашої системи ППО та досягати визначених цілей. Однак, проведені дослідження та статистика роботи українських систем ППО засвідчили, що остання модернізація крилатої ракети Х-101 не виправдала очікувань країни-агресора. Прорив не відбувається, а російські ракети все частіше падають на території рф, не долітаючи до України», – зазначив Данилюк.

Нагадаємо

Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що росіяни заощаджують крилаті ракети, бо мають дефіцит далекобійної високоточної зброї, такої як “Калібр”, Х-101, “Кинжал”, “Іскандер”.