Протягом 2023 року Офіс генпрокурора надіслав до іноземних країн 125 запитів на екстрадицію. З них 20 задоволено, 15 відхилено.

Україна відреагувала на відмову фінського суду в екстрадиції воєнного злочинця РФ  ватажка "диверсійно-штурмової розвідувальної групи Русич" неонациста Воїслава Тордена (Яна Петровського), повідомляє Офіс генерального прокурора України.

"Ми продовжуємо шукати шляхи затримання та видачі цього підозрюваного в Україну. Відповідно до нашого законодавства, він залишається підозрюваним. Тому ми направляли відповідні запити на його арешт та екстрадицію. Обов'язок переслідування таких осіб передбачений, зокрема, Конвенцією Ради Європи про запобігання тероризму 2005 року, яка також чинна для Фінляндської Республіки, - зазначив в ефірі національного телемарафону Андрій Гулкевич, заступник начальника відділу міжнародно-правової допомоги Офісу генерального прокурора.

Повідомляється також, що протягом 2023 року Офіс генпрокурора надіслав до іноземних країн 125 запитів на екстрадицію. З них 20 задоволено, 15 відхилено. Інші перебувають на розгляді у відповідних країнах.

"За словами прокурора, однією з найпоширеніших причин відхилення запитів на екстрадицію є активні бойові дії на території України. І окремі міжнародні партнери вважають, що наша країна не зможе належним чином, відповідно до міжнародного законодавства, забезпечити належні умови утримання підозрюваних та обвинувачених", - йдеться в повідомленні.