Причиною є конфлікт між країнами щодо ембарго на імпорт зерна з України, зазначають в парламенті.


Народним депутатам України тимчасово заборонили їздити в Польщу. Це пов'язано з позицією Варшави щодо імпорту українського збіжжя. Про це 5 вересня повідомляє  РБК-Україна з посиланням на джерело у монобільшості.

 

За словами співрозмовника видання, ця заборона неофіційна та діятиме орієнтовно до 15 вересня. Саме тоді має бути вирішено, чи буде продовжено заборону на імпорт українського збіжжя.

 

Нагадаємо, у квітні Польща першою із країн Східної Європи заборонила ввезення продовольства з України. Потім це рішення було оформлене рішенням Єврокомісії, яка у травні заборонила імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Болгарії.

 

Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня. Україна має надію, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано.

 

Однак Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія і Словаччина хочуть продовжити заборону на імпорт українського зерна до кінця року. У МЗС назвали "неприйнятними" такі дії та наголосили, що вони не відповідають духу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і принципам Єдиного ринку.