Міністерство оборони планує відійти від консервів у сухпайках, замінивши їх повноцінними стравами.


Після численних нарікань на сухпайки для військових у Міністерстві оборони провели позапланові інспекції складів з харчуванням. Про це повідомив заступник міністра оборони Віталій Половенко, передає пресслужба МО.

Інспекції пройшли у східній та центральній частині України. Мета візитів - проконтролювати якість та видачу добового польового набору продуктів - сухпаїв.

 

Половенко зазначив, що наразі у ЗСУ розповсюджені дві норми пайків - 10-та та 15-та. 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб, а 15-та - це повністю готові збалансовані страви.
 

Зокрема, до 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами, серед них - борщі, супи, різні каші з м’ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3500 кілокалорій.

 

Ці два польові набори мають різне призначення. Так, якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами пункту постійної дислокації, то для них потрібна 15-та норма.

 

Натомість за словами заступника міністра, склалася ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно сухпайки 10-ї норми, тобто з консервами. 

 

Крім цього, він наголосив: востаннє закупівля сухпайка 15-ї норми відбулася ще наприкінці 2022 року. Усю партію вилучили через невідповідність до лабораторних вимог.

 

У майбутньому Міноборони планує повністю замінити консерви повноцінними стравами. Також Командування Сил логістики повинно сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків.