Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Був запроваджений Організацією Об’єднаних Націй у 2015 році на честь того, що саме 19 червня 2008 року Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, в якій засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру, пише УНН.

Як зазначила днями на заході Acting for survivors перша леді України Олена Зеленська, в Україні на даний момент зафіксовано щонайменше 195 випадків сексуального насильства з боку російських окупантів. На першому місці за кількістю сексуальних злочинів Херсонська область, на другому – Київська, на третьому - Донецька.

За статистикою Офісу Генпрокурора, станом на середину травня 2023 року від початку повномасштабної війни росії проти України зафіксовано 187 випадків скоєння злочинів сексуального характеру з боку військовослужбовців рф. З них 13 щодо дітей.

Про підозру у скоєнні таких злочинів повідомлено 16-м особам, а до суду направлено обвинувальні акти стосовно п'ятьох випадків.