Аналітики вважають, що російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Російські окупанти змогли розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту. Це стало можливим через затримки західних партнерів з наданням військової допомоги Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, наразі російські війська проводять щонайменше три наступальні операції:

  • вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп'янська та Лиману;
  • в Авдіївці та навколо неї;
  • поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

За оцінками ISW та кількох українських і західних джерел, затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, а саме артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу.

Зазначається, що критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська зосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією.

Вони розпочали наступ за межами Авдіївки - вздовж кордону Харківської та Луганської областей з початку січня 2024 року і в західній частині Запорізької області впродовж останніх 48 годин.

ISW вважає, що цей російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Водночас зазначається, що Україна постраждає, якщо просто окопається і намагатиметься оборонятися до кінця 2024 року, як це пропонують деякі західні держави та аналітики.