Визнання Росії країною-спонсором тероризму вже негативно впливає на її економічну сферу, вважає Подоляк.

Визнання Росії державою-спонсором тероризму почало відчутно впливати на її зовнішню політику вже зараз. Зокрема, в економічній сфері. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайла Подоляка в ефірі загальнонаціонального телемарафону новин у понеділок, 26 грудня.

Він зазначив, що оскільки низка партнерів визнала РФ державою-спонсором тероризму або державою-терористом, Росія втратила свій економічний суверенітет. Тепер вона не може купити у будь-якій країні безпосередньо ключові технологічні продукти, у тому числі для ремонту своєї військової техніки, зокрема літаків.

"Тобто вона сьогодні може купити щось десь тільки через посередників. А статус країни-спонсора тероризму навіть цих посередників прибирає, і там залишаються лише кримінальні посередники. А це і інше ціноутворення, інші можливості, і постійний моніторинг з боку світових аудиторів. Тобто Росія дедалі менше має можливостей ефективно вести свою зовнішню економічну політику", – пояснив він.

За його словами, такі статуси також обмежують коло країн, які погодяться співпрацювати з РФ в економічній сфері.

"Сьогодні санкції обмежують можливості Росії, а статус юридичної країни-спонсора тероризму ще більше обмежує ці можливості. І країни, які займають нейтральну позицію, зокрема щодо санкцій, вони дуже довго думатимуть, чи потрібно мати певні економічні відносини з Росією, тому що інші держави, які вважають РФ країною-спонсором тероризму, не матимуть з цією країною теплих відносин", – підсумував радник керівника ОП.