СБУ загалом викрила три схеми вивезення ухилянтів за кордон: дві на Одещині та одну в Івано-Франківській області.

Служба безпеки України заблокувала три нові канали нелегального виїзду з України громадян призовного віку. Під час цих дій, зокрема, була затримана прихильниця "руского міра", що організувала канал для виїзду ухилянтів за кордон. Про це повідомляє прес-центр СБУ в п'ятницю, 11 серпня.

"До організації незаконної діяльності причетні злочинні угруповання, до складу яких входили посадовці медустанов та органів місцевого самоврядування. Зловмисники пропонували ухилянтам допомогу у незаконній міграції до сусідніх європейських країн на підставі підроблених документів", - ідеться в повідомленні.

Вартість "послуг" групи зловмисників становила від 2,5 до 5 тисяч доларів, в залежності від способу і терміновості виїзду.

В Одеські області затримано ділків, які переправляли своїх клієнтів за кордон під виглядом "супроводу" підставних осіб з інвалідністю до іноземних медзакладів на авто.

Після перетину держкордону "перевізники" та інваліди, учасники схеми, поверталися в Україну, а ухилянти залишалися за кордоном.

"Під час розслідування було встановлено, що одна із організаторок оборудок є палкою прихильницею рашизму. Свої прокремлівські погляди та схвальні коментарі про воєнні злочини РФ вона неодноразово публікувала у забороненій соцмережі Однокласники", - зазначається в повідомленні.

Учасники ще однієї злочинної групи переправляли своїх клієнтів за кордон через загодя підготовлені "лісові стежки" поза контрольно-пропускними пунктами.

Крім того, в Івано-Франківській області медпрацівниця, її родич та колишня очільниця одного з відділів Калуської міськради теж створили канал для переправлення за кордон ухилянтів.

"Фігуранти продавали потенційним призовникам фіктивні медичні довідки про наявність групи інвалідності. Потім ухилянти використовували підробку для виїзду за кордон", - зазначається в повідомленні.

Усім організаторам "схем" повідомлено про підозру, їм загрожує до дев'яти років позбавлення волі.