Екологи у щоденних пробах води з херсонських річок фіксують перевищення показників заліза, нітратів, хлоридів, сульфатів та завислих речовин, проте рівень кисню залишається у нормі і нафтопродуктів у зразках експерти не виявили, пише УНН з посиланням на Херсонську ОВА.

Фахівці продовжують досліджувати, як підрив Каховської ГЕС вплинув на стан довкілля. Зокрема щодня відбираються проби води для аналізу.

У ріці Кошовій у 1,44 раза перевищено норму завислих речовин, у 2,5 раза - заліза загального, в 1,25 - нітратів.

Розчинений кисень складає 6,30 мг/дм3, що відповідає нормі. Нафтопродуктів у водоймі не виявлено.

Для аналізу води нижньої течії Інгульця проби відібрали поблизу Дар’ївки. Результати зафіксували перевищення гранично допустимої концентрації завислих речовин - у 1,6 раза, хлоридів - у 1,1 раза, сульфатів - у 2,4 раза, заліза загального - у 2,4 раза. Нафтопродуктів не виявлено. Розчиненого кисню менше за норму - 3,30 мг/дм3.

Проби з верхньої течії Інгульця відібрані поблизу Великої Олександрівки. У воді в 1,84 раза перевищено кількість завислих речовин, у 2,9 раза - хлоридів, у 9 раз - сульфатів, у 1,6 раза - заліза загального. Нафтопродуктів не виявлено. Розчинений кисень відповідає нормі.

В Херсонській ОВА нагадали, про заборону вживання води зі свердловин та колодязів, які були затопленими, купання у відкритих водоймах, споживання та вилов риби.