За сім місяців поточного року на грошове утримання військовослужбовців спрямували майже 520 млрд гривень.

Сума видатків загального фонду державного бюджету за січень-липень поточного року сягнула 1,64 трлн гривень, з яких у липні – 231,8 млрд гривень. Грошові виплати військовим були найбільшою статтею видатків, повідомив Мінфін у середу, 16 серпня.

Так, за сім місяців на оплату праці з нарахуваннями витратили 669,9 млрд гривень (40,8% від загального обсягу). Причому на грошове утримання військовослужбовців спрямовали 518,8 млрд гривень.

Другою найбільшою статтею є оплата використання товарів і послуг (24,8% від загального обсягу видатків) – на неї спрямували 406,3 млрд гривень, зокрема 65,3 млрд гривень у липні.

Більша частина цієї суми також йде на потреби армії: 276,9 млрд гривень витратили на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, пального, харчування тощо.

Ще 78,6 млрд гривень перераховано Національною службою здоров’я на програму державних гарантій медичного обслуговування населення.

Третьою за обсягом статтею було соціальне забезпечення (пенсії, стипендії тощо) – 304,6 млрд гривень. З них 159 млрд гривень спрямували на трансферт Пенсійному фонду для забезпечення виплати пенсій, 105,5 млрд гривень – для виплати Мінсоцполітики на соціальний захист та підтримку населення.

Також серед найбільших статей – трансферти місцевим бюджетам (5,6% всіх видатків, або 92,3 млрд гривень) та обслуговування державного боргу (7,8% видатків, або 128,1 млрд гривень).

На початку квітня Верховна Рада проголосувала за те, щоб повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Однак згодом до парламенту внесли постанову, яка блокує повернення доплат.

І лише 28 липня Верховна Рада ухвалила закон про доплати військовим, а 30 червня документ підписав президент Володимир Зеленський. 9 серпня уряд остаточно затвердив доплати військовим.