Рішення залежатиме від співпраці з членами НАТО, тому що компоненти Gripen виробляються й у багатьох інших країнах.


Рішення про передачу Україні шведських винищувачів Gripen залежить від того, чи стане країна союзником НАТО. Про це заявив міністр оборони Швеції Поль Джонсон в інтерв'ю 24 Каналу. 

 

"Ми зможемо прийняти рішення (про передачу вищинувачів – ред.), але це буде залежати від того, чи станемо ми союзником НАТО, тому що тоді на нас поширюється дія Статті 5, а також спільного оборонного планування НАТО", - сказав він.

 

Після цього Швеція зможе розглянути це питання, але це також залежатиме від співпраці з іншими країнами НАТО, тому що компоненти системи Gripen виробляються й у багатьох інших країнах.

 

Джонсон нагадав, що Швеція бере участь в коаліції з виробництва винищувачів.

 

"Однак, життєво важливо, щоб Україна отримала сильні військово-повітряні сили та щоб у них були винищувачі 4-го покоління. Тому ми також розглядаємо, що ми можемо зробити, наприклад, для фінансування, коли мова йде про коаліцію винищувачів, що ми можемо зробити для навчання і так далі", - зазначив міністр.

 

Шведські багатоцільові винищувачі JAS 39 Gripen від Saab у Повітряних Силах ЗСУ розглядають як другий тип літака після американських F-16.