Спільний оборонно-промисловий простір в межах ЄС і країн-партнерів допоможе подолати проблеми через використання різних видів зброї та боєприпасів, зазначив міністр.

Є три основні складові, від яких залежить успіх розвитку європейського оборонно-промислового комплексу (ОПК). Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму зверненні до Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна, повідомило МЗС у понеділок, 6 травня.

Перша складова, за словами міністра, – це створення спільного оборонно-промислового простору в межах ЄС, а також країн-партнерів і країн-кандидатів.

"Зокрема, спільний оборонно-промисловий простір допоможе подолати проблеми, які виникають через використання різних видів зброї та боєприпасів", – зазначив міністр.

Друга складова – це довгострокове планування, контракти та закупівлі. На думку Кулеби, стратегія ЄС вже зробила важливий крок у цьому напрямку, і "ми очікуємо її швидкої практичної імплементації на національному та міжурядовому рівнях".

Третя складова полягає у посиленні співпраці між оборонними галузями України та ЄС.

Міністр підкреслив, що сьогодні Україна є європейським центром оборонної промисловості. За його словами, багато урядів і компаній вже співпрацюють зі своїми українськими колегами, і вигоди від цього величезні.

У свою чергу глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час форуму висловив переконання, що країни Євросоюзу могли б закуповувати озброєння для України у українських оборонних компаній та швидко передавати його для військової підтримки Києву, повідомляє Європейська правда.

"Якщо обладнання, якого нагально потребує Україна, може бути швидко виготовлене українською оборонною промисловістю, то я скажу – давайте купувати у них. Давайте допоможемо їм виробляти (обладнання) вдома", – сказав Боррель і додав, що "Данія показала приклад, розпочавши шлях прямого інвестування в українську оборонну індустрію".