Херсон був першим великим містом та єдиною регіональною столицею, яку російські війська змогли зайняти з початку вторгнення.

Армія Москви захопила місто 2 березня 2022 року та окупувала його протягом кількох місяців, перш ніж була змушена відступити на початку листопада після багатомісячного наступу українських військ.29-річний Ігор, який попросив CNN не називати його прізвище, розповів про пережите в слідчому ізоляторі Херсона, інформує УНН.

"Мене протримали тут 11 днів, і весь цей час я чув крики з підвалу", - сказав Ігор. "Мене били електрошокером по ногах, використовуючи як привітання. Один із них спитав, за що мене привезли, і ще двоє стали бити мене по ребрах. Людей катували, били палицями по руках і ногах, батогами для худоби, навіть підключали до батарей і били струмом або водою", - додав він.

Слідчий ізолятор, у якому утримувався Ігор, був частиною мережі з щонайменше 20 установ, які, за словами українських та міжнародних юристів, були частиною продуманої російської стратегії знищення української ідентичності.

"Ці центри тримання під вартою пов'язані між собою, вони поводяться дуже схоже, якщо не ідентичним чином", - сказав CNN Вейн Джордаш, голова Мобільної групи правосуддя, колективу міжнародних слідчих, які підтримують Генеральну прокуратуру України.

Розслідування показало, що російські війська наслідували дуже конкретний план у кількох окупованих районах з чіткими схемами, що вказують на всеосяжний план окупації України Москвою.

"Перший етап, по суті, полягає у затриманні та, у багатьох випадках, вбивстві категорії людей, яких називають "лідерами", тобто тих, хто міг чинити опір окупації фізично, але також і тих, хто міг протистояти їй культурно", - сказав Джордаш.

"Другий етап - своєрідний процес фільтрації, при якому населення, що залишається за межами центрів тримання під вартою, піддається постійному моніторингу та фільтрації, щоб будь-хто, хто підозрюється у зв'язках з "лідерами" або був причетний до організації будь-якого опору, також потім їх ідентифікували і депортували до росії, або утримували в ізоляторах і піддавали тортурам".

Джордаш сказав, що ці методи застосовувалися не лише в Херсоні, а й в інших районах, окупованих російськими військами, як-от київські передмістя Буча та Бородянка. Однак, додав він, тривала окупація Херсона дозволила російським військам піти ще далі.

"Третя стадія - згасання постійної ідентичності. Це може включати видалення української навчальної програми зі шкіл та конфіскацію предметів, які вважаються проукраїнськими, як-от прапори чи футболки у кольорах країни", - пояснив він.

Розповідь Ігоря про тортури, які він зазнав під час затримання, збігається з висновками Мобільної групи правосуддя та української прокуратури. Тип поведінки, до якого, за його словами, він був змушений перейти, також узгоджується з всеосяжними зусиллями щодо викорінення української ідентичності, описаними Джордашем.

"Нас змушували вивчати гімн росії. Якщо ви хотіли викурити цигарку чи цукерку, ви мали заспівати їхній гімн", - сказав Ігор, коли він привів CNN у центр, де його тримали. "Коли вони відчинили двері, ви мали кричати: Слава росії! Слава путіну! Слава шойгу!".

"Нас били, якщо ми цього не робили", - додав Ігор.

Українські та міжнародні слідчі також заявили, що виявили фінансові зв'язки цих центрів утримання під вартою з російською державою.

"Ці центри тримання під вартою мають фінансові зв'язки з російською державою", - сказав Джордаш, посилаючись на документи, виявлені слідчими. "Ці фінансові документи показують, що громадянська адміністрація фінансується з росії, а громадянська адміністрація фінансує центри тримання під вартою, тому у вас є дуже чіткі закономірності та дуже чіткі зв'язки".

Джордаш сказав, що це лише попередні результати розслідування, пояснивши, що нові докази російських військових злочинів досі виявляються та обробляються.

Він також зазначив, що нещодавно оприлюднені результати є корисним індикатором того, що відбувається на теренах, окупованих росією, або того, що сталося, якби Москві вдалося повністю захопити Україну.

"Цей злочинний план, який включає в себе вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності, в самій своїй основі, ви бачите, як він переходить у більш фінальну, руйнівну фазу, яка, здається, передбачає, що за відсутності успіху в первісному плані план перетворюється в одне з фізичних руйнувань, більше смертей, більше руйнувань і потенційний намір геноциду", - додав він.

CNN звернувся до російського уряду за коментарями щодо звинувачень, висунутих українськими та міжнародними слідчими, але поки не отримав відповіді.