Україна пережила надзвичайно складну зиму з постійними відключеннями світла та масованими ракетними ударами.

Наприкінці лютого українським енергетикам вдалося повернути світло у наші будинки завдяки кільком вдалим збігам. Однак у ДТЕК попереджають – відключення світла в Україні повернуться, якщо ситуація знову погіршиться та обстріл продовжиться.

Як заощадити світло вдома: одне просте правило

Просту пораду щодо економії світла дала компанія "Укренерго". Це правило "одна лампочка і один прилад". Це означає, що в домі чи квартирі можна одночасно вмикати не більше однієї лампочки і одного електричного приладу. Це просте правило заощадить чимало електрики.

Наприклад, якщо ви користуєтеся феном, то не можна в цей же час включати мікрохвильовку. Якщо пилососите - вимкніть електродуховку. Лампи включайте тільки в тих кімнатах, де зараз знаходяться люди. Не залишайте включеним світло в порожній кімнаті.

При цьому правило не поширюється на зарядні пристрої для телефонах. Їх можна не відключати з розетки - вони споживають мало світла, а заряджати телефон завжди важливо.

Як ще економити світло: прості поради

  • Економте світло в пікові години - з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. У цей час рекомендується скоротити використання електрики до мінімуму. При цьому пік споживання електрики в кожному регіоні може відрізнятися.
  • Запускайте пральну машинку вночі, коли навантаження на електромережу мінімальне.
  • Постаратися не включати вдень електрообігрівачі - вони споживають дуже багато світла. Замість цього тепліше одягайтеся. Також можна утеплити вікна в будинку або зробити свічковий обігрівач своїми руками.
  • Грійте воду на газовій плиті замість електрочайника або бойлера.
  • Замініть лампочки вдома на енергоощадні - такі лампи споживають електрику приблизно на 30% менше.
  • Включайте бойлер з водою на ніч і відключайте вранці. Вода в бойлері буде залишатися гарячою приблизно 6 годин.