Одеська затока "зацвiла" комплексом потенцiйно токсичних цiанобактерiй. Про це у Facebook написала старший науковий співробітник Українського наукового центру екології морів, кандидат біологічних наук Галина Теренько, передає УНН.

"Як ми й передбачали, Одеська затока зацвiла комплексом потенцiйно токсичних цiанобактерiй. Цього разу "компанiю" масивним пучкам Aphanizomenon flos-aquae склали колонiï Dolichospermum flos-aquae та цiнобiï мiкроцистису Microcystis aeruginosa, при солоностi морськоï води 5,1 промиле та температурi 19 градусiв", - повідомила Теренько.

Вона додала, що, Nodularia spumigenа науковці не выявили, оскiльки цей вид цiанобактерiй вiдноситься до морських i віддає перевагу вищiй солоностi води.

Унаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС до Чорного моря потрапила прісна вода. На сьогодні екологи фіксують стабілізацію з опріснення - 2,5 проміле при мінімальній нормі 12 проміле. Внаслідок підриву дамби вода на Одещині не заражена холерою, проте у пробах виявили ротавірус.

В Українському національному центрі екології моря через підрив російськими силами Каховської ГЕС українцям не рекомендували плавати в морі та ловити рибу поблизу Одеси принаймні рік. Науковці вважають, що для того, щоб зафіксувати, які саме забруднювачі потрапили до Чорного моря через підрив Каховської ГЕС, потрібно вийти в море й відібрати проби. Наразі йдуть переговори з військовими.