Федоров повідомив, що в Україні вже впроваджена IT-система, яка дозволяє збирати інформацію альтернативними шляхами.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що міністерство готове до запровадження технологій перепису населення в режимі онлайн. Про це він сказав під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі.

"Ми уже рік займаємося трансформацією Держстату. По суті, наша задача - перетворити його в IT-компанію, яка в режимі реального часу збирає об'єктивну інформацію для прийняття якісних управлінських рішень", - зазначив Федоров.

Він повідомив, що в Україні вже впроваджена IT-система, яка дозволяє збирати інформацію альтернативними шляхами. За її допомогою у серпні було проведено чотири дослідження, згідно з якими "вдалося зменшити статистику майже на 20% за кількістю людей".

Міністр додав, що у 2023 році разом з Apple планувалося провести перепис населення за інноваційними технологіями. Цьому завадила повномасштабна війна. Однак реформа Державної служби статистики триває. У липні 2022 року був ухвалений закон (№2438-IX від 19.07.2022), який дозволяє на першому "нульовому" етапі верифікувати дані через усі базові реєстри.

"У нас є чітке розуміння, як робити сучасний перепис населення, щоб менше людей ходило по квартирах, і максимум все було зібрано в режимі онлайн, або людина могла додати всю інформацію через Дію в кілька кліків. Тому ми готові до перепису населення", - підсумував Федоров.