До Офісу Омбудсмана часто звертаються внутрішньо переміщені особи, які не отримують належних їм виплат на проживання. Лише впродовж січня за результатами розгляду 316-ти звернень було поновлено право на такі виплати для 277-ми ВПО. Про це повідомляє Офіс Омбудсмана, передає УНН.

«До Офісу Омбудсмана часто звертаються внутрішньо переміщені особи, які не отримують належних їм виплат на проживання. Так, лише впродовж січня за результатами розгляду 316-ти звернень було поновлено право на такі виплати для 277-ми ВПО», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що допомога на проживання для ВПО надається щомісячно на кожну внутрішньо переміщену особу в таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;
  • для інших осіб – 2 тисячі гривень.

Найпоширенішими причинами неотримання допомоги на проживання ВПО, як повідомляється, є:

  • технічна несправність у Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС);
  • виявлення помилки в персональних даних одержувача, даних номера банківського рахунка (за стандартом IBAN) або категорії одержувача (працездатна особа, дитина, особа з інвалідністю).

«Якщо Ви подали заяву на виплату грошової допомоги на проживання ВПО та понад місяць її не отримуєте, радимо звернутися до органу соціального захисту населення з відповідною заявою за місцем перебування на обліку ВПО», - зазначається в повідомленні.

Наголошується, якщо вирішити проблему не вдалось, потрібно звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зокрема через електронну пошту та гарячу лінію.