Нещодавно призначений міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин заявив, що лише за червень поточного року Україною було вироблено більше мінометних і артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік. Про це він сказав в інтерв’ю Bloomberg, пише УНН.

"Я б не сказав, що ми такі великі молодці, що змогли збільшити виробництво боєприпасів за три місяці. У 2022 році ми виробили так мало", - констатував міністр.

Камишін каже, що почав з артилерійських і мінометних снарядів, оскільки вони відіграють центральну роль у боротьбі, яку він називає "Другою світовою війною, але з безпілотниками". Україна майже припинила виробництво таких снарядів після розпаду Радянського Союзу, а після російського вторгнення в лютому 2022 року їх запаси швидко згоріли. Це змусило країну залежати від союзників.

Постачання зброї в Україну з боку США та їхніх союзників досі є основним напрямком забезпечення армії цій війні. Але українська влада поспішає налагодити власне виробництво, щоб не залежати від благодійності вічно. Згодом Україна, на думку міністра, має знову стати великим експортером зброї.

Камишін зазначає, що прагне перетворити розгалужену оборонну промисловість України, яка, за його словами, десятиліттями була відома своєю корупцією та неефективністю, на рушійну силу військових зусиль, що вирішує долю його країни. І робити це планується вже зараз, в умовах військового стану.

За словами міністра, у довгостроковій перспективі він хоче зробити країну передовим виробником озброєнь і використати цю експансію для відновлення економіки, яка минулого року скоротилася майже на третину.