В Україні на засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорили справедливий та рівномірний розподіл електроенергії між споживачами.

Як передає "Хвиля", про це повідомляється на сайті уряду.

Зокрема, учасники обговорили питання проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах масованих обстрілів Росією об'єктів критичної інфраструктури, стан відновлення генеруючого обладнання, пошкодженого внаслідок агресії РФ, а також забезпечення збалансованої роботи ринку електричної енергії та фінансової стабільності його ключових учасників. час проходження опалювального сезону в умовах воєнного стану.

Так, міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що на виконання завдання прем'єр-міністра спільно з Державною інспекцією з енергетичного нагляду, НКРЕКУ та правоохоронними органами було проведено позапланові перевірки операторів системи розподілу (ОСР) у кожній області.

А ось голова Держенергонагляду Руслан Слободян зазначив, що за підсумками першого етапу перевірок зафіксовано 193 порушення вимог нормативно-правових актів у галузі електроенергетики.

До найпоширеніших відносяться:

порушення тривалості перерв між графіками відключення споживачів від електроенергії;

застосування стабілізаційних графіків, які не передбачені чинним законодавством;

відсутність у графіках планових відключень об'єктів, які не входять до списку критичної інфраструктури;

недотримання тривалості відключення;

відсутність узгодженого з органами місцевого самоврядування переліку підприємств, що входять до переліку критичної інфраструктури.

Виходячи з даних Держенергонагляду, лідерами з виявлених порушень є:

ПрАТ «Волинебленерго»

ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі»

АТ «Полтаваобленерго»

ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі»

ОАО «Тернопольоблэнерго»

ВАТ «Чернігівобленерго».

А ось найменше порушень зафіксовано у АТ «Прикарпаттяобленерго», АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Кіровоградобленерго».

"Як повідомили у Державній інспекції з енергетичного нагляду, на операторів системи розподілу складено відповідні акти щодо порушень. Порушення мають бути усунені до 31 грудня. У разі невиконання приписів будуть вжиті заходи відповідно до чинного законодавства", - йдеться у повідомленні.

Шмигаль наголосив, що заходи щодо перевірки операторів мають відбуватися на постійній основі на період воєнного часу.

"Усі ми розуміємо, що нерівномірність у відключеннях світла є. Одні будинки можуть бути без світла по вісім, десять і більше годин, тоді як інші, іноді навіть навпаки, по вісім-десять годин зі світлом. Це питання справедливості для людей". Тому робота таких перевірочних груп має бути постійною", – сказав прем'єр-міністр.

На додаток до цього він дав завдання Міністерству енергетики та Держенергонагляду щоп'ятниці надавати публічний звіт для товариства щодо виявлених порушень у операторів системи розподілу та вжитих заходів щодо їх усунення.