Спорудження малих модульних реакторів сприятиме зміцненню енергетичної безпеки України та допоможе замінити зруйновані внаслідок російських атак теплоенергетичні потужності.

Держпідприємство НАЕК Енергоатом та американська компанія Holtec International уклали угоду про будівництво в Україні до 20 атомних енергоблоків із реакторами SMR-160. Про це у п'ятницю, 21 квітня, повідомили в Енергоатомі.

 

Зазначається, що 21 квітня президент Енергоатому Петро Котін та президент і виконавчий директор компанії Holtec International Кріс Сінгх підписали угоду про співпрацю у розгортанні малих модульних реакторів.

 

Котін підписав договір у Києві, а Сінгх – у Камдені, штат Нью-Джерсі, США. На церемонії також були присутні міністр енергетики України Герман Галущенко та віце-президент Holtec International з питань діяльності в Україні Ріаз Аван.

 

Як розповіли в Енергоатомі, угода передбачає будівництво в Україні до 20 реакторів SMR-160, реалізацію першого пілотного проекту та вихід на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року.

 

В Енергоатомі розраховують, що спорудження малих модульних реакторів сприятиме зміцненню енергетичної безпеки України та допоможе замінити зруйновані внаслідок російських атак теплоенергетичні потужності.


SMR-160 – це легководний реактор під тиском потужністю 160 МВт, який використовує як паливо низькозбагачений уран і має гнучкість для виробництва технологічного тепла для промислового застосування й виробництва водню.