Експорт української електроенергії до Європи ведеться вдень, а увечері відновлюється імпорт для забезпечення зростаючого споживання.

Україна другий день поспіль експортує електроенергію до Європи на тлі стабілізації стану в енергосистемі. Про це повідомляє Укренерго у вівторок, 5 вересня.

Вказано, що вчора вечірній максимум споживання був на 6% нижчим за показник минулого понеділка 28 серпня. Одночасно з цим, споживання на початку цього  тижня було на 3% більшим, ніж у попередній робочий день – п’ятницю, 1 вересня.

"Враховуючи те, що середньодобова температура 4 вересня  була на 1,6˚С нижче, ніж 1 вересня, збільшення споживання пов’язано переважно з початком робочого тижня", – йдеться у повідомленні.

За даними Укренерго, сьогодні в енергосистемі є імпорт електроенергії зі Словаччини та Молдови. Загальний обсяг 2246 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 516 МВт.

Водночас сьогодні з 11:00 до 13:00 здійснюється експорт електроенергії до Словаччини загальним обсягом 400 МВт·год.

В компанії нагадали, що зараз триває масштабна ремонтна кампанія на об'єктах генерації. Це суттєво обмежує можливість забезпечувати зростаюче споживання у вечірні години.

Через бойові дії та з інших причин без світла в Україні залишається 434 населених пункти. Внаслідок артилерійських обстрілів росіянами прифронтових територій є нові пошкодження у мережах на Донеччині, Дніпропетровщині, Запоріжжі, Харківщині, Херсонщині. Відновлення живлення відбувається за безпекової ситуації та з дозволу військових.