Члени громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум» наголошують на упередженості ставлення до українського імпорту з боку Єврокомісара з питань сільського господарства. Про це йдеться у листі до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в якому аграрії просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС, повідомляє УНН з посиланням на документ.

Як приклад наводиться заява про те, що начебто ЄС потребує додаткових захисних заходів щодо імпортованого з України м’яса птиці. Цю заяву, за словами представників Всеукраїнського аграрного форуму, Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський зробив після продовження до 15 вересня 2023 року заборони на експорт українського зерна до ЄС.

«Цей крок Єврокомісар обґрунтовує тим, що останнім часом імпорт м’яса птиці з України до ЄС істотно збільшився. Але така позиція Єврокомісара є, щонайменше, несправедливою», - наголошують представники українського АПК.

На підтвердження своєї позиції вони наводять інформацію щодо приросту обсягу постачання м’яса птиці з України до ЄС за два останні роки. Він склав 54 тис. тонн, при цьому значна частина цього обсягу була ввезена до ЄС з метою транзиту. У той же період приріст постачання з Бразилії склав 88 тис. тонн, що в 1,6 раза більше приросту українського постачання.

«Тому, за об’єктивного і справедливого підходу, Єврокомісар мав би опікуватися істотним зростанням постачання м'яса птиці саме з Бразилії, а не з України. Адже у 2021 й 2022 роках найбільшими постачальниками м’яса птиці до ЄС були Бразилія, Великобританія й Таїланд, але ж ніяк не Україна», - наголосили підписанти листа на адресу українського Прем’єра.

Тож, українські аграрії впевнені, що заяви з боку Єврокомісара з питань сільського господарства є упередженими й для них немає жодних об’єктивних підстав.