Румунський порт Констанца, який є альтернативним маршрутом постачання зерна з України після виходу рф із зернової угоди, має можливість обробляти додаткові вантажі до середини серпня, сказав очільник бізнес-асоціації порту Віорел Панайт, повідомляє Reuters, пише УНН.

Віорел Панайт, менеджер портового оператора Comvex та президент бізнес-асоціації порту Констанца, повідомив агентству, що відставання у збиранні зерна всередині країни та небажання деяких румунських фермерів продавати свій урожай за низькими цінами означають, що потужності для українського зерна будуть доступні до середини серпня.

Він додав, що оператори також прагнуть збільшити пропускну спроможність.

Панайт сказав, що оператори зернових терміналів збільшили інвестиції в обладнання та управління, щоб збільшити операційну потужність порівняно з початком війни. Наразі порт Констанца на своєму піку обробляв 25 мільйонів тонн зерна на рік, у 2023 році цей показник очікується перевершити.

Загалом, за перші шість місяців цього року порт обробив 15,25 млн метричних тонн зерна, що на 24,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомили Reuters в адміністрації порту Констанца. Українське зерно становило 7,5 млн тонн від загального обсягу, пише видання.