Представники Росії, ООН та Туреччини 11 квітня не проводили інспекції суден з українським зерном, яку вони мають робити у рамках зернової угоди.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков заявив, що росіяни навмисно блокують експорт зерна з України по Чорному морю. Ситуація критична. Про це він сказав у коментарі The Guardian.

За словами Васькова, 11 квітня представники Росії, ООН та Туреччини не проводили інспекції суден з українським зерном, яку вони мають робити у рамках зернової угоди.

Він відзначив, що Україна подала назви трьох суховантажів для перевірки. Але росіяни їх викреслили і подали інші судна з наявної черги. Через такі дії жодне судно не змогло продовжити свій рух.

"Сьогодні ми маємо критичну ситуацію. Росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи. Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно", – заявив заступник міністра.

Він додав, що у разі продовження подібних дій росіян – ціни на продовольство можуть зрости на 15%. Це змусить українських фермерів знову нагромаджувати зерно, як і торік.