Після початку війни багато українців виїхали за кордон на кілька місяців або до закінчення війни.

Люди, у яких немає досвіду переїзду, часто беруть з собою непотрібні речі, але забувають вдома щось дуже важливе. Ми переглянули форуми та обговорення українців, які давно живуть в іншій країні, і за їхніми рекомендаціями склали список найнеобхідніших речей для переїзду на тривалий термін.

Список речей при переїзді за кордон - що потрібно взяти з собою

Не беріть занадто багато речей - досвід мігрантів показує, що багато чого ви купите вже на місці або візьмете в центрі допомоги біженцям. Але деякі пожитки обов'язково потрібно взяти з дому.

  • Документи. Беріть абсолютно всі документи, які є вдома, включаючи свій шкільний атестат, трудову книжку, медичні карти і карту щеплень для дитини. Неможливо передбачити заздалегідь, які документи вам знадобляться в іншій країні.
  • Ліки. Візьміть препарати, які найчастіше приймаєте, з запасом мінімум на пару місяців. У більшості країн світу майже всі ліки продаються за рецептом, який потрібно отримувати в живій черзі до лікаря. Раніше ми писали, що покласти в домашню аптечку.
  • Українські книги, якщо ви їдете з дитиною або просто любите читати. Багато батьків при переїзді шкодують, що не взяли з собою книг українською мовою, адже за кордоном їх не купити.
  • Улюблений одяг. Беріть тільки найулюбленіші і зручні речі. Інші докупите пізніше.
  • Дитячі іграшки. Якщо переїжджаєте з дитиною - візьміть її улюблені іграшки. Зі знайомими речами дитині буде легше пережити стрес від переїзду.
  • Щось на пам'ять, що нагадуватиме вам про Україну. Це можуть бути ваші сімейні фотографії, сувеніри, малюнки і будь-які дорогі серцю дрібнички. Багато мігрантів відзначають, як їм бракує пам'ятних дрібничок в іншій країні.

Косметики та засобів гігієни беріть якнайменше - вони можуть розлитися у валізі. При переїзді в Америку не варто брати  електроприлади - там інші розетки.

Що ще слід зробити перед від'їздом

Якщо є можливість, пройдіть загальний медогляд у сімейного лікаря і здайте основні аналізи ще в Україні. Після переїзду вам буде важко швидко влитися в медичну систему іншої країни. Крім того, у багатьох країнах світу медицина дуже дорога, а черга до лікаря може займати 3 місяці.

При необхідності також сходіть до стоматолога і полікуйте зуби ще в Україні. Стоматологія за кордоном дуже дорога. 

Якщо є бажання - сходіть до свого косметолога, зробіть стрижку і манікюр. Після переїзду знадобиться час, щоб знайти нового косметолога.