У глави кремля володимира путіна, як і в багатьох інших диктаторів, спостерігається прихильність до містики та наданні певним датам статусу сакральності.

Яка природа цього явища, звідки воно походить – в коментарі УНН розповів соціальний психолог Олег Покальчук.

"Це явище має три складових. Перша – сприйняття циклічності світу, що є звичайною частиною людської природи. Це повʼязано з періодизацією кліматичних змін, зміни дня і ночі. А з того часу, коли зʼявилися цифри, почалася точна категоризація явищ, люди почали надавати більше уваги таким речам і звідси зʼявилася нумерологія та містичне ставлення до цифр", – розповів Покальчук.

Друга складова тяжіння до містики та сакральних дат – ритуальність, яка ще є й неодмінною частиною пропаганди. У ритуалу має бути хтось, хто ним керує, за нього відповідає, виступає в якості символу – цар чи вождь. Люди, в даному випадку диктатори, які призначають ритуали або які є їх уособленням, таким чином намагаються маніпулювати суспільством. І зовсім необовʼязково, що вони самі в це вірять.

"Третя складова має відношення вже до індивідуальних особливостей сприйняття. Я б назвав це шизоїдною поведінкою, коли до першої та другої складових, про які я сказав, люди придумують ще й спеціальні особливі дати і наділяють їх сакральним та потаємним змістом. І це не лише у випадку не тільки путіна. В поведінці багатьох диктаторів простежується шизоїдне бажання керувати долею, глобальними процесами та впливати на зміну дня і ночі. Я б назвав це явище містичного фюрерства", – зазначив психолог.

Експерт зазначив, що в диктаторів, в тому числі і путіна, найбільш яскраво виражена третя складова, яка ще й має здатність прогресувати.

Якщо простежити за історією, всі диктатори мали тяжіння до містики. Найчастіше, вона являється альтернативою реальності.

"Якщо диктатори не можуть дати раду з реальністю, вони вигадують іншу паралельну реальність. І крім того, що вони самі в ній живуть, вони занурюють в неї весь народ. Це маніпуляція і самообман. Треба розуміти, що ці процеси значною мірою несвідомі. Прихильники містики самі вірять у власні вигадки. А якщо говорити про психологію обману – це третій рівень обману, коли людина сама переконана в тому, що вигадує для інших", – розповів Покальчук.