На знімках Planet Labs за 5 листопада, які оприлюднило видання “Схеми”, помітно місце ураження на заводі “Залив” у Керчі та військове судно, яке також виглядає пошкодженим, повідомляє УНН.

“За моїми даними на 4 листопада у Керчі на момент вибухів знаходився тільки один корабель, здатний нести ракети класу „Калібр“, а саме „Аскольд“. Я думаю, що цей корабель, як ми бачимо, стояв вже біля причалу і його доводили до розуму, бо вже у грудні його мали б здати. Видно, що він ще на плаву, але верхня частина судна помітно пошкоджена”, — розповів у коментарі “Схемам” капітан 1-го рангу ВМС запасу Андрій Риженко після аналізу супутникового знімка.

Він додав, що “Аскольд” — це малий ракетний корабель 22800 типу “Каракурт”, який може нести до 8 ракет “Калібр”. Знешкодження такого судна, на думку Риженка, є дуже важливим для безпеки України.

Нагадаємо

4 листопада в районі Керчі в окупованому Криму було чутно звуки прольоту ракет та вибухи. На фото та відео з Керчі було видно стовп диму. Пізніше з’явилася інформація від окупаційної влади Криму, що ППО успішно відпрацювало по українських ракетах. Однак, з посиланням на місцевих жителів, почала ширитися інформація, що був “приліт” на територію судноремонтного заводу.

Згодом у Міністерстві оборони росії підтвердили пошкодження корабля на суднобудівному заводі в Керчі внаслідок ракетного удару ЗСУ.

У Збройних силах України також підтвердили, що 4 листопада пошкодили суднобудівний завод “Залив” в окупованому Криму, в місті Керч.

Пізніше командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук додав, що на території заводу стояв один із “найсучасніших” кораблів чорноморського флоту фр — носій крилатих ракет “Калібр”.