Юристи Євросоюзу знайшли можливість передати активи Центробанку Росії для повоєнного відновлення України.

Юридична служба Ради Європейського Союзу (ЄС) склала план легального використання заморожених активів Центробанку Росії – не менше 33,8 млрд євро – на користь повоєнного відновлення України. Про це у четвер, 26 січня, повідомляє інформагентство Bloomberg з посиланням на поінформованих співрозмовників.

Заморожені російські активи юридично можна використовувати за умови, що вони не будуть експропрійовані, а також будуть виконані певні умови – основна сума активів та відсотки за ними колись повернуть Росії.

План полягає в тому, щоб як перший крок заморожені активи об'єднали на європейському чи міжнародному рівні з метою отримання прибутку, який можна використати для фінансування відновлення України.

Єврокомісія обережніше ставиться до юридичної доцільності використання заморожених активів РФ, а також вказує на загальну складність втілення цього плану, зазначає ЗМІ. Там також побоюються, що спочатку потрібно встановити точну суму та місцезнаходження заморожених російських активів. Адже навіть попередня оцінка активів Центробанку РФ у ЄС досі уточнюється.

У ході дискусії з послами ЄС юристи Євросоюзу пояснили: якщо блок зазнає збитків під час управління російськими активами, компенсацію мають надати з бюджету ЄС чи держави-члени.

ЗМІ додає, що ця пропозиція є суперечливою, і її обговорення перебуває на "дуже попередній стадії".

Чиновники ЄС та деякі країни-члени стурбовані юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений.