Дмитро Кулеба брав участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в режимі відеоконференції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Євросоюз і держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових, повідомляє пресслужба міністерства.

Кулеба брав участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в режимі відеоконференції.

“Мета Росії полягає не лише в завданні шкоди Україні, але й у збагаченні за рахунок зростання цін на продовольство. Росія знищила “Зернову ініціативу”, наносить удари по українських портах та інфраструктурі, задіяних у морському експорті, і у той самий час збільшує власну пропозицію зернових на світових ринках. Іншими словами, вони ракетними ударами по ініціативі та портах намагаються усунути Україну з ринку як конкурента, змушують кінцевих покупців, споживачів хлібу в Азії та Африці, платити за їхній вихід з Чорноморської зернової ініціативи та фінансувати російську воєнну машину”, - наголосив міністр.

Міністр закликав держави ЄС позбавити Росію важелів впливу на український морський експорт: ідеальним сценарієм він вважає повне припинення російської морської блокади українських портів.

На його переконання, це буде можливо, коли Україна отримає перші ескадрильї F-16, які зможуть патрулювати небо і морські шляхи.

“Нині Україна запропонувала ООН та Туреччині продовжити роботу зернового коридору у тристоронньому форматі, включно з інспекціями кораблів у Спільному координаційному центрі. Ми очікуємо на їхню відповідь. Я закликаю вас підтримати наш запит у вашій взаємодії з ООН та Генеральним секретарем”, - закликав він.

Кулеба додав, що всі альтернативні шляхи експорту зерна з України мають не лише працювати на повну потужність, а й розширюватися, а заяви про будь-які обмеження неприйнятні.

Міністр озвучив конкретні пропозиції України для підвищення пропускної спроможності транспортних коридорів, зокрема закликав розвивати Дунайський кластер, а також Адріатичний та Балтійський транспортні коридори.