Очікується, що ЄС похвалить Україну за її прогрес у реформах, пов'язаних зі шляхом до членства в Євросоюзі, і підтвердить, що майбутнє України та її громадян перебуває в ЄС. Але думки держав-членів, як і раніше, розходяться щодо швидкості вступу. Про це повідомляє EURACTIV з посиланням на проєкт підсумкового комюніке саміту Україна-ЄС у його нинішньому вигляді, передає УНН.

Повідомляють, що згідно з проектом комюніке лідери ЄС і України мають намір підтвердити, що «майбутнє України та її громадян перебуває в Європейському Союзі» і «свою прихильність підтримці подальшої європейської інтеграції України».

«ЄС визнав значний прогрес, який Україна продемонструвала останніми місяцями в досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС, привітав зусилля України з проведення реформ у такі важкі часи та закликав країну продовжувати йти цим шляхом і виконувати зазначені умови у висновку Комісії щодо її заявки на членство для просування до майбутнього членства в ЄС», - ідеться у проєкті комюніке в його нинішньому вигляді.

Зазначається, що крім очікуваних формулювань щодо вступу до ЄС, очікується прогрес у таких галузях, як безмитний доступ для українського експорту, доступ до зони, вільної від роумінгу, і включення до єдиної зони платежів у євро.

«Обидві сторони також мають намір підписати меморандум про взаєморозуміння про стратегічне партнерство в галузі відновлюваних джерел енергії», - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що для консультацій між Єврокомісією та урядом виконавча влада ЄС ще не опублікувала порядок денний, але, найімовірніше, обговорюватимуть фінансування України та реконструкцію, заявку країни на членство в ЄС і можливі нові санкції проти росії.

Також очікується, що посли ЄС узгодять остаточний варіант комюніке саміту в середу, 31 січня.

Чотири дипломати ЄС повідомили, що держави-члени за останні тижні були залучені до суперечки щодо позитивного формулювання тексту стосовно перспективи членства України в ЄС.

Польща, три балтійські держави та Україна наполягають на формулюваннях, які вказували б Києву на те, що його подачу заявки на членство можна прискорити.

«Хоча це просто заява, слова мають значення, тому ми наполягаємо на більш обнадійливій версії тексту», — сказав східноєвропейський дипломат ЄС.

Але, попри рішення надати Києву статус кандидата в червні минулого року, перспектива вступу України найближчим часом залишається малоймовірною, зазначає видання.

«Велика кількість великих держав-членів не прийме надто позитивні формулювання — не в останню чергу тому, що узгодженому формулюванню навряд чи виповниться місяць, тож ніхто не готовий відновити складну дискусію, яку ми щойно завершили», - сказав один із дипломатів ЄС.

За інформацією EURACTIV, кілька дипломатів ЄС заявили, що формулювання в проєкті декларації стало «надто прогресивним для деяких скептичніших держав-членів, і очікується опір з боку Франції, Німеччини, Іспанії, Нідерландів, Португалії, Данії та Бельгії».

У приватних бесідах офіційні особи ЄС, які працюють над цією справою, зазначили, що Україна досягла значного прогресу в ухваленні нового закону про ЗМІ та просуванні у питанні призначень до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури країни.

У той час як Україна оголосила про реформу Конституційного Суду та процедуру призначення суддів, Венеціанська комісія, як і раніше, стурбована повноваженнями та складом консультативної групи експертів, орган, який обирає кандидатів до суду.

З цією метою у проекті декларації саміту йдеться, що «реформа Конституційного Суду та процедура відбору політично незалежних та кваліфікованих конституційних суддів залишаються життєво важливими для зміцнення стійкості України», пише видання.