Європейський Союз розглядає можливість спільного морського патрулювання та військово-морських навчань для боротьби з російськими розвідувальними кораблями та захисту критичної морської інфраструктури. Про це інформує УНН, посилаючись на Financial Times.

Повідомляється, що оновлена ​​морська стратегія буде опублікована в п’ятницю та передбачає проведення щорічних спільних військово-морських навчань ЄС і збільшення кількості військових патрулів, патрулів берегової охорони. Комісар ЄС з навколишнього середовища та океанів Віргініюс Сінкявічюс заявив, що стратегія також включатиме посилення супутникового моніторингу та обміну розвідданими.

"Безумовно, є потреба в подальшій розбудові спроможності та можливостей серед держав-членів... Після того, що сталося з Північним потоком, нам потрібен посилений моніторинг і захист важливої ​​морської інфраструктури та суден від фізичних і кібернетичних загроз", - сказав він.

Єврокомісар додав, що атака на трубопроводи "Північний потік" та "Північний потік 2" показала необхідність підвищеної пильності щодо європейської морської діяльності. Думки співробітників західної розвідки розділилися щодо того, чи російські агенти, чи група, яка підтримує Україну, відповідальні за напад на газопроводи, пише видання. Наразі Данія, Швеція та Німеччина все ще розслідують інцидент.

Країни-члени ЄС попередили про зростаючу кількість доказів російської діяльності навколо морських вітрових електростанцій, нафтогазових бурових платформ і телекомунікаційних кабелів. Сінкявічюс зауважив, що можливими цілями є плавучі блоки зберігання та регазифікації газу (FSRU). 

"Цього не можна нічого виключати. Звичайно, ми повинні бути готові. 24 лютого 2022 року світ змінився. Що також змінилося, так це ситуація з нашою безпекою", - попередив він.

Ініціаторами плану є Сінкявічюс та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Зокрема, він включає пропозиції щодо боротьби з "боєприпасами, що не розірвалися, і мінами в морі". Планується створити оперативну групу для очищення Чорного моря після війни. Окрім цього, на карту планують нанести місця, де залишилися нерозірвані снаряди та міни з часів двох світових воєн.

Федеральна прокуратура заявила в середу, 8 березня, що німецькі слідчі, які розслідують вибухи на газопроводі "Північний потік", обшукали судно, підозрюване у перевезенні вибухових речовин, яке було використане в інциденті.