У документі викладені умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро.

Країнам-членам ЄС представили пропозицію щодо реорганізації фонду, який надає військову підтримку Україні. Блок планує перейти від відправки озброєння з наявних запасів до закупівлі нової. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на відповідний документ.

У документі викладені умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро, про який уряди країн ЄС не могли домовитися.

В межах нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (ЄФМ), країни-члени ЄС отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів вимагають одностайної підтримки.

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України", - йдеться в документі.

Зазначається, що подальші співставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного лідерства з боку держав-членів.

Також повідомляється, що дипломатичні представники кількох країн, в тому числі Німеччини, на зустрічі в середу висловили припущення, що ЄФМ в його нинішньому вигляді стає менш ефективним, оскільки більша частина майбутніх поставок буде здійснюватися коштом нових закупівель озброєнь, а не з наявних запасів.

Як пише видання, інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований в ЄФМ, разом з тим, деякі країни хочуть зберегти нинішній механізм.

Пропозиція зовнішньополітичного відомства ЄС спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, включаючи фіксацію ставок відшкодування та надання більш високого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю.

У проєкті передбачається, що відшкодування за поставки зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані.

Фонд матиме два основних напрямки, які підтримуватимуться через ЄФМ: надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість, а також продовження тренувань та оснащення українських військ. Цей інструмент має доповнити будь-яку двосторонню допомогу, що надається Києву державами-членами.

Як очікується, фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, спеціалізованих боєприпасах, безпілотниках та засобах протиповітряної оборони, а також нелетальних елементах, таких як розмінування, військово-медичне забезпечення та кібербезпека.

У документі зазначається, що залучення неєвропейського озброєння та послуг до роботи ЄС з підготовки та оснащення українських військ, наприклад, в межах коаліції винищувачів F-16, має розглядатися в кожному конкретному випадку.