Державам-членам ЄС було запропоновано надати Україні найефективніші системи ППО, зазначив Жозеп Боррель.

Країни-члени ЄС уже в понеділок можуть ухвалити конкретні рішення щодо надання Україні засобів ППО, зокрема і систем Patriot. Про це сказав високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ "Великої сімки" на острові Капрі в Італії в п'ятницю, 19 квітня.

За словами Борреля, очільник МЗС України Дмитро Кулеба "пояснив нам ситуацію в країні" у зв'язку з обстрілами Росією міст, про жертви серед мирного населення та руйнування енергетики.

"Щоб цього уникнути, необхідно посилити протиповітряну оборону України. З цією метою державам-членам було запропоновано надати системи ППО, які, зокрема, є найефективнішими проти надзвукових ракет – знамениті Patriot, – та будь-які інші системи, що можуть допомогти їм уникнути руйнувань... Я сподіваюся, що в понеділок на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони – я їх скликав до Люксембургу – можна буде ухвалити конкретні рішення", – заявив Боррель.

Він зазначив, що "деякі країни вже зробили це", висловивши сподівання, "що інші це теж зроблять".

"Ми маємо допомогти Україні уникнути руйнувань. Перш ніж говорити про відновлення, ми повинні поговорити про те, як уникнути руйнування. Дешевше, менш болісно й ефективніше завжди буде уникнути руйнування електростанції, яку не потрібно відновлювати. Крім цього, Україна без електрики не може продовжувати захищати себе", – додав глава дипломатії ЄС.