Національний заповідник "Софія Київська" збирається здійснити реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору за майже 80 млн грн. Відповідний тендер було опубліковано на сайті Prozorro, передає УНН.

У жовтні 2023 року Національний заповідник "Софія Київська" оголосила про тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору.

Конкурс завершився й переможцем тендеру стало ТОВ "Металева покрівля груп" з кінцевою вартістю робіт 79 427 020,00 грн.

Серед джерел фінансування вказуються державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд.

На сайті вказано, що роботи мають бути проведені до 31 грудня 2028 року.

Зазначимо, що зареєстровано низку звернень, зокрема, від Спілки ветеранів війни в якій наголошується, що ця закупівля недоречна, адже армії не вистачає зброї та оснащення

«Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля недоречна, неефективне несвоєчасне необґрунтоване використання бюджетних коштів!», - йдеться у зверненні.

В соцмережах, люди також висловили обурення через тендер на майже 80 млн грн для реставрації покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору під час повномасштабної війни.

Стендап-комік Антон Тимошенко пожартував на цю тему:

«Ізраїль: Залізний купол.

Україна: Золотий купол».